You are currently viewing Fargo
Omslag till Fargo. Bild lånad från Coolshop.

Fargo

Föreställ dig Bilbo Baggins som livförsäkringsförsäljare, tillsagd av sin fru att anstränga sig hårdare och åtminstone ”le lite!” Han förklarar för ett par blivande föräldrar att folk somnar med cigaretten i munnen och brinner upp precis heeeela tiden. Han lägger till ett glatt litet skratt och inser samtidigt att kunderna är förlorade. Efter ett liknande möte med sin eviga plågoande hamnar han på akuten. Där har han en intressant diskussion om människovärde, med en främling han aldrig annars skulle ha träffat.

Sen har vi vår älskade Molly, en ivrig ny polis som larmas till ett mord som hon tror kanske kan vara ”one of those organized crime things”. Hon vill gärna imponera på sin handledare, men hans sällsynta komplimanger verkar inte helt entusiastiska. Mordet gör henne barnsligt förtjust, så pass att hon inte kan låta bli att berätta om det på sitt stammishak. Hennes pappa försöker få henne att byta jobb, men en tragedi sätter henne plötsligt i ledarrollen.

Serien ”Fargo” är en antologi som i varje säsong följer en ny historia, som häpnadsväckande nog är baserade på verkliga fall. Jag hoppas innerligt att du har sett filmen som denna nattsvarta kriminal-komediserie bygger på. Annars har du något att se fram emot!

”Oh ya?”

Ja, det ser ut som om en kallfront är på väg in.

Både filmen och serien utforskar hur känslor och ren dumhet kan urarta i fruktansvärda handlingar som tar sekunder att utföra men som förstör hela liv. De är som en sorglig dikt om världens kaos och människans stora brister. Samtidigt lyckas de också visa vår rörande förmåga till mod och att bry sig om andra. De visar hur kaoset drabbar fullständigt oskyldiga, älskvärda människor när andra (eller de själva!) plötsligt släpper lös det livsfarliga vilddjur som förståndigt kedjat finns inom oss alla.

När jag förberedde mig för att skriva om denna favorit, tänkte jag lite snabbt friska upp minnet genom att se öppningen i det första avsnittet, men det slutade med att jag rös mig igenom hela timmen eftersom jag inte kunde slita mig.

Som publik vet vi exakt alla sidor av historien, hela tiden. Vi ser vem som svävar i fara långt innan bilan faller, men lever ändå i förnekelse medan serien bygger vår relation med den stackars saten. Det går inte att bestämma sig för vem en hoppas ska undgå de andra karaktärerna, eftersom vi dras med i deras färd in i vansinnet och inte kan låta bli att önska att de ska lyckas med sina illdåd, eftersom vi lär känna dem som vänner. Det är nyttigt att fundera på vad en själv hade gjort om en var i en lika pressad situation, och att se alla konsekvenser som ett dåligt beslut mycket troligen får.

Det är inte lätt att peka ut denna series genre. Det finns scener som är så spännande att jag förmodligen tappade flera kalorier av dem när jag såg dem första gången – den är en thriller. Våldet är vidrigt till illamåendegraden – skräck och Netflix-liknande action. Många karaktärer smälter mitt hjärta till en liten pöl av ömsinthet, och deras relationer är underbara att se – drama. Andra karaktärer är härliga skurkar en älskar att hata och liksom bara vill se… dö… plågsamt och förnedrande – typ en slags fantasyberättelse om kampen mellan det onda och det goda. Bisarra situationer uppstår ständigt och fruktansvärda misslyckanden blir på något sätt roliga, på ett sorgligt, bakvänt sätt – svart komedi.

Jag såg denna serie på HBO, så det är en av platformarna du kan hitta den på. Kom in i snön, kylan och våldet, fixa en kaffe och se på medan en jävulsk röra sprider sig!

Johanna

Föreställ er en trettioåring med chokladfläckar på ful-tischan, sittandes i en stor härlig soffa. På telefonen hon just släppt ifrån sig på bordet är imdb öppet på en dramafilm hon sett en pålitlig youtube-recensent prisa. I nävarna har hon sin snart urladdade Dualshock, som hon långsamt går genom en egyptisk grav med på skärmen. Ögonen lyser av högtidlig förundran och en gnutta klaustrofobi, och nördnacken är inställd på maximalt fokus.

Lämna ett svar