You are currently viewing Raft
Egen skärmdump på en något rörig men ändå hemtrevlig flotte i Raft!

Raft

”VEM var det som drack upp allt vatten utan att fylla på?!! Jag törstar IHJÄL!”

”Min mugg var faktiskt borta! Vem tog min mugg!?”

Så kan det låta i Discord-kanalen när vänskapen sätts på prov på den gemensamma flotten. Alla som har sett Ronja Rövardotter bråka med Birk om en försvunnen kniv, eller som har varit ute och vandrat, är nog bekanta med den stress-frustrationen. När det inte går att hitta ett livsviktigt verktyg, eller när det inte finns tillräckligt med vatten för att blöta upp den frystorkade maten, är det lätt hänt att det blir lite grinigt trots att gruppen är ute på äventyr för skojs skull. Trots dessa oundvikliga konflikter är spelet Raft ett väldigt bra sätt att umgås med vänner – utan att smitta varandra med COVID-19.

Raft, skapat av den lilla studion Redbeet Interactive, är Early Access på Steam, vilket innebär att du som spelare kan se det som att du köper en ofärdig, undermålig produkt… eller så kan du vara en stolt betatestare som är glad att kunna vara med och forma spelet! Om du rapporterar buggar och skickar in förslag på saker som skulle vara kul att ha med i spelet i framtiden, är jag säker på att det någonstans sitter ett par tacksamma utvecklare och läser varje ord med andakt. De kommer förhoppningsvis att kunna använda dina förslag för att prioritera något som de förmodligen redan önskar att de hade kunnat göra! Själv rapporterade jag ett tillfälligt problem med spelarens kamera, som inte synkade med hur flotten rörde sig. Det är nog lätt att rätta till bara de får reda på var och när problemet dyker upp.

Raft är ett överlevnadsspel som passar bra för flera spelare, som samarbetar på det ständigt hajinfesterade hav du vaknar upp på. En bit in i spelet vill vi gärna gasta ”Skepp å hoj!” och ”Gira styrbord!”, när vi upptäcker hur samarbetet gör det mycket lättare att hantera flotten. Vid det laget liknade den dock en bastant skuta snarare än en skranglig flotte.

En regel som vi inte visste om från början, men som vi snabbt fick lov att lära oss, är att en inte får överge sin flotte, hur miserabelt liten den än är. Den där ön med två palmer kommer inte att nära dig länge, trots att den ser förrädiskt haj-säker ut. Den kommer till och med att upplösas i tomma intet för att snabba på den oundvikliga svält- och törstdöd du kommer att drabbas av, om du stannar och struntar i din flotte. Nä, Raft är inget avslappnande spel. Ingen håller sig mätt särskilt länge på en ananas, så du måste använda det material du kan få tag på, för att uppfinna manicker som kan hjälpa dig att överleva.

Om Minecraft skulle kräva ständig migrering för att få resurser, skulle du i princip ha ett landburet Raft där. Det är också precis lika roligt i Raft som i Minecraft att se sin panikslagna vän skrikande tuggas på av ett rovdjur! 🙂 Som tur är kan en i Raft kompensera för sina elakheter genom att sen bära sin utslagna vän till en säng, så att de kan återhämta sig. Se bara till att det finns vatten åt dem när de vaknar sen så kommer allt att vara förlåtet! 😛

Så… överlevnadsspel och multiplayer? Personligen tycker jag egentligen bäst om att spela överlevnadsspel ensam, eftersom det brukar vara väldigt stämningsfullt när en väl märker att en har byggt upp någon form av kontroll på läget.

Ahh. Ett tryggt hörn av världen.

Det krävs lite lugn och ro för att njuta av den känslan, där det äntligen finns tid att vila och uppskatta vad en har åstadkommit under stress och press. Jag missade även flera uppfinningar som någon annan låste upp när vi spelade lite för sent på kvällen. Jag orkade just då bara med att hålla ordning på matsituationen på flotten, och avstod från att följa med och utforska farliga öar. Jag fick dock tillfälle att showa lite genom högläsning av de dramatiska anteckningar vi hittade i spelet, och det var roligt att långsamt få de ledtrådarna till vår nästa destination.

Fiiiint. Nädu, detta är inte vår flotte.

Igår kom vi så långt att utvecklarna inte hunnit lägga in mer innehåll. När nästa kapitel dyker upp, kommer jag kanske att börja om för att göra en mer planerad flotte att glida genom mysteriet på. En ”Ah, se vad jag har gjort alldeles själv”-flotte. Som jag förstår det skulle vi alla kunna ha varsin sådan och gå in i varandras världar för att hjälpa till, vilket onekligen behövs vid vissa moment. Ensam är stark den som kan bli återuppväckt är stark! Då kan jag göra Animal Crossing till havs av det hela. 🙂

För tillfället ska jag nog fortsätta bli återuppväckt i Destiny 2, vilket mina kollegor äntligen har lyckats dra in mig i. Jag vet – jag är otroligt sen på den bollen! Jag är generellt tveksam till skjutspel, men så långt har jag haft väldigt kul i alla fall!

Johanna

Föreställ er en trettioåring med chokladfläckar på ful-tischan, sittandes i en stor härlig soffa. På telefonen hon just släppt ifrån sig på bordet är imdb öppet på en dramafilm hon sett en pålitlig youtube-recensent prisa. I nävarna har hon sin snart urladdade Dualshock, som hon långsamt går genom en egyptisk grav med på skärmen. Ögonen lyser av högtidlig förundran och en gnutta klaustrofobi, och nördnacken är inställd på maximalt fokus.

Lämna ett svar