You are currently viewing Hemestertankar
Underbar hemesterkväll på kolonilotten.

Hemestertankar

Nu är jag nästan inne i tredje veckan hemester. Min attityd till att behöva ha just hemester går kraftigt upp och ner. Mestadels har jag varit väldigt glad och nöjd över att inte ”behöva”: passa på, ta vara på dagen, se världen medan jag är ung och så vidare. Jag känner mig ibland lite vilsen och tom, men jag tycker samtidigt att det är väldigt skönt att mitt mest utmanande projekt just nu är att byta leverpastej mot ärtpastej och hummus.

Jag låter djuren vara… ibland

Jag har älskat leverpastejsmackor till frukost sedan jag var sju eller något. Att sluta äta det för att minska min köttkonsumtion är verkligen en kamp. Jag tror tricket är att vara generös med smöret under pastejen. 😀 Det gäller att få till samma nivå av göttig krämighet under vanebildningen!

Smör? Ja, jag är inte direkt en nitisk vegan eller ens vegetarian, men med min komplicerade relation till mat tror jag att jag funnit precis rätt balans i denna klimat/djurvänsinsats kontra mitt ständiga jobb med att vara någorlunda snäll mot mig själv. När någon lagar mat till mig unnar jag mig gladeligen en bit kött för att det till syvende och sist är gott, och det gör att vännen slipper att jag politiserar deras ju väldigt snälla tilltag. Ofta vill jag ha skinka på pizzan, men hemma lagar vi i alla fall inga blodiga biffar eller kycklinggrytor, och på restaurang är det en effektiv signal att välja det vegetariska eller veganska alternativet för att styra marknaden åt ett bättre håll.

Jag känner stor beundran för veganer! Det är svårt och jobbigt att ändra sina vanor, särskilt när det dessutom är ett politiskt statement som socialt kan skapa mycket gnabb och smågräl.

Planlöst svävande

Men hemestern då? Vad är det som är så jobbigt med den? För min del tror jag att problemet är att vi inte har planerat semestern alls, eftersom vi inte ska resa någonstans. Vi struntade i det. Vädret går ju ändå inte att förutse på sommaren, vi kanske blir jättejättesjuka, och sånt. Men resultatet är att varje dag ska ett beslut tas om vad den ska användas till. Ungefär som för varje mening i detta blogginlägg. 😉 Hittills har det varit frigörande och avslappnande men i längden verkar det rent av få mig att må dåligt. Bäst att ta tag i kalendern för de två sista veckorna!

Hemesterlistan

Graffiti i Snösätra.
Graffiti i Snösätra.

Vad hittar ni på för spännande under era hemestrar? Utifall ni är i samma fantasiuttröttade situation som jag, och behöver lite idéer till vad ni ska hitta på så är detta vad jag och sambon har gjort hittills:

 • Köpt varsin begagnad cykel.
 • Cyklat både lagom och lite för långa dagsturer åt alla möjliga håll. Nu kan ni roa er med att gissa var jag bor! Vi har besökt:
  • Snösätragränd. Det är ett nedgånget industriområde med spontan och ascool graffiti.
  • Rågsved centrum. Det kanske inte låter så intressant, men det var skön förortsstämning med sunk-krogspizza till lunch på en uteservering. Vi konstaterade att Rågsved känns lite som en nöjespark på grund av hur brant allt lutar upp mot tunnelbanan, som passerar likt en berg- och dalbana.
  • Farsta centrum. Här får jag tag i mina älskade Tony’s-chokladkakor och specialsladdar till datorn när jag inte kan bärga mig. Får dock ångest av hur svårt det är att hålla sig undan folk inne på Kvantum där.
  • Jordbro. Dels förorten som sådan är kul att se efter att ha tittat på en fin dokumentär från 70-talet, men i skogen söder om orten finns det även ett stort område med gravar och mötesplatser från bronsåldern, samt på andra sidan av vägen en läbbig gammal avrättningsplats vid ett imponerande flyttblock.
  • Årsta havsbad. Detta var den tur som var lite för lång för mina knän och min gamla stadscykel, men det var kul att bada lite i havet. Cykelturen mellan Jordbro och havet var väldigt lantlig och fin. Jag väntade mig inte att möta ett tjugotal hästar på min hjulförsedda ”häst”!
  • Flatenbanan. Vi cyklade runt hela den stora sjön Drevviken, och ett av stoppen på den färden blev detta ställe. Hit kan folk ta med och köra runt sina radiostyrda bilar. När vi var där var det bara tre personer som körde, alldeles lagom med folk för Corona-säkerhet alltså, så länge det inte är tävling.
På väg mot Årsta havsbad.
På väg mot Årsta havsbad.
 • Grävt någorlunda färdigt på kolonilotten vi hyrt, satt upp pallkragar, sått snabbväxande eller sensommartåliga frön och sen vattnat varje dag. Jag älskar att vara där ensam och lyssna på gräshopporna och liksom bara småpåta lite halvdant hemestrigt. Vips så har det gått tre timmar när jag egentligen bara skulle pliktvattna, men fastnade med att rädda klantiga bin ur vattentunnan. Jag är dock som vanligt väldigt blyg för våra lottgrannar och vet inte hur jag ska bete mig. Speciellt när de påbörjar ett småprat som de väntar sig att jag ska kunna göda vidare men det inte riktigt funkar. D:
Pallkragar på kolonilotten.
Pallkragar på kolonilotten.
 • Spelat escaperoom-substituten Exit. Alltså det är olika brädspel med gåtor och pussel där målet är att ta sig ut ur ett låst ”rum”. Jag blir lika irriterad på sambon när vi kör dem som när vi kör riktiga escaperooms, så de ligger hyfsat nära den äkta varan. 🙂
  ”Jag ser ju inget när du tar alla grejer!!! Det är inte jag som är dum, det är du som förklarar dåligt!!!” 😛
 • Spelat digitala spel:
  • Ett dåligt detektivspel, Agatha Christie – The ABC Murders. Buggar och dumma pussel men jag kunde inte sluta…
  • Jag spelade färdigt huvudstoryn i Assassin’s Creed Origins. Tycker som de flesta – att det var ett lite abrupt och konstigt slut för ett annars så episkt spel!
  • Då och då övar jag på fps i Destiny 2, men jag känner mig fortfarande lite för förvirrad för att riktigt fatta grejen med det. Blir mest stressad, men ibland är det såklart lite kul att vara det också. 🙂 Jag utbrister saker som ”Whoa, var kom han ifrån!” trots att jag spelar ensam.
  • Jag har kommit halvvägs genom Detroit: Become Human och är helt besatt av det! Jag håller mig disciplinerat till högst tre timmar om dagen för att inte ta slut på min första spelomgång för fort.
 • Köpte en fet korsordstidning och har så långt löst typ två sidor på två veckor. 😀
 • Har försökt träna i samma takt som jag äter godis. Nu på semestern är det världens bootcamp kan jag säga!

Johanna

Föreställ er en trettioåring med chokladfläckar på ful-tischan, sittandes i en stor härlig soffa. På telefonen hon just släppt ifrån sig på bordet är imdb öppet på en dramafilm hon sett en pålitlig youtube-recensent prisa. I nävarna har hon sin snart urladdade Dualshock, som hon långsamt går genom en egyptisk grav med på skärmen. Ögonen lyser av högtidlig förundran och en gnutta klaustrofobi, och nördnacken är inställd på maximalt fokus.

Lämna ett svar