You are currently viewing Jag planerar dator

Jag planerar dator

Som ni säkert har märkt så har det inte blivit mycket skrivet den senaste veckan. Det är för att jag har haft en del annat att krafsa ner på papper! Jag ordnade även lite med sökmotoroptimering för bloggen, men de stora projekten som jag har i sikte är ett datorbygge och planering av odling på vår nu kanske en tredjedel uppgrävda kolonilott!

Förrförra veckan hände en av de saker som inte får hända medan en jobbar hemifrån på grund av social distansering: min största skärm gick i strejk och hotade med att bränna ner huset om den inte fick ta ut sin pension. Jag tyckte kanske att den hade kunnat fråga om det tidigare och kände mig något påhoppad – men det är klart att den ska få vila nu! Händelsernas utveckling ledde snart till slutsatsen att det var hög tid att ta itu med själva datorn också.

”Skärm, skärm, skärm, vad finns det för skärm att köpa idag? Flashigt värre, fina grejer! Åhå. Min dator har inget HDMI-uttag. Eh.”

Min dator är ungefär tio år gammal. Det enda jag genom åren har uppgraderat är hårddisken, som min sambo lite missriktat gav mig en större av i födelsedagspresent någonstans mitt i den nämnda tidsrymden. Tyvärr var den fortfarande av den mekaniska typen, så numera ser jag ofta ”100% Disk” lysa i rött i aktivitetshanteraren när jag svär över att datorns fläktar skriker och inget verkar hända. Jag är ingen expert, men det måste väl ändå vara det som är problemet? Dumma sambo! Dumma min artighet kring presenter. 😀

När jag väl kommer igång med att känna igen namn på olika tekniska komponenter tycker jag att det är jättekul att förundersöka vad som fungerar ihop, men som teknikinformatör är jag alltid beroende av expertkunskap från någon som dedikerat det mesta av sitt liv till ämnet. Nu har jag turen att jobba i samma team som företagets viktigaste datorgeni – prestandatestaren som ligger bakom hårdvarurekommendationerna för massor av spel! Han blev eld och lågor när jag bad om åsikter om komponenterna i ett färdigbyggt kit jag tog som exempel för den prisnivå jag kände mig bekväm med. Det viktigaste han lärde mig var att vara mycket skeptisk till moderkorten som datorbutiker lägger in i sina färdiga byggen. Enligt honom brukar de välja kort som får ner priset så mycket som möjligt för att kunden ska blir mer sugen på att köpa, och samtidigt för att göra bygget som helhet svårt att uppgradera utan att byta många komponenter på en gång. Pengarna ska in i moderkortet och processorn, de saker som är krångligast att byta ut. Sen kan du leva med ett halvdant grafikkort ett tag om budgeten är för stram och senare enkelt byta ut den. Jag fick även rådet att vänta med grafikkortet till i höst någon gång eftersom nya häftiga prylar lurar bakom hörnet, men jag VILL INTE! 😛 Det är nu jag är hemma och vill bygga och fixa, så det som finns tillgängligt nu får duga för mig. Som en annan nördvän uttryckte det, ”det är alltid något precis runt hörnet”.

Nu väntar jag tålmodigt på att alla komponenter ska skickas hit. Det är lite problem med saker som saknas i lager, så jag fick den första saken i fredags och kommer få vänta på den sista åtminstone till nästa helg, kanske längre om det är fler än jag som har beställt samma pryl. För intresserade kommer här listan på alla prylar jag bestämde mig för att köra på:

 • Moderkort: ASUS ROG Strix X570-F Gaming
  Anledningen till att jag blev rekommenderad att välja generationen X570 över den äldre är att den har PCI Express 4.0 -anslutningar, som ger större möjligheter till att uppgradera prestandan framöver.
 • Processor: AMD Ryzen 7 3800X 8 cores / 16 threads / 4.5 GHz
 • Grafikkort: NVIDIA GEFORCE RTX 2080 SUPER
 • RAM-minne: HyperX Fury RGB 16GB (2x8GB) / 3200MHz / DDR4 / CL16
 • Hårddisk/SSD: Kingston A2000 M.2 1TB
 • Chassi: Fractal Design Meshify C / Solid Panel / Svart
 • Processorkylare: Corsair Hydro H100x
 • Nätaggregat: Corsair RM750 750W
 • Operativsystem: Windows 10 Home 32-bit/64-bit Swedish USB

Jag är säker på att jag fortfarande har missat något som skapar en flaskhals någonstans så att den absolut bästa möjliga prestandan i bygget inte riktigt nås, men jag är ändå stolt över att jag tagit mig över den värsta tröskeln nu. Och ja, jag har köpt ett chassi som inte visar insidan av datorn och samtidigt har jag skaffat RAM med så kallad RGB, ledlampor som lyser i fina färger. 😀 Jag blev lite för otålig, men det kanske kan vara lite trevligt ändå när jag öppnar datorn för en snabbdammning av fläktarna. 🙂

Jag får skriva mer om kolonilotten en annan dag, för nu är det snart dags att gå och gräva upp mer av den!

Johanna

Föreställ er en trettioåring med chokladfläckar på ful-tischan, sittandes i en stor härlig soffa. På telefonen hon just släppt ifrån sig på bordet är imdb öppet på en dramafilm hon sett en pålitlig youtube-recensent prisa. I nävarna har hon sin snart urladdade Dualshock, som hon långsamt går genom en egyptisk grav med på skärmen. Ögonen lyser av högtidlig förundran och en gnutta klaustrofobi, och nördnacken är inställd på maximalt fokus.

Lämna ett svar