You are currently viewing Jag bygger dator

Jag bygger dator

Nej, vet ni vad! Min nya speldator är faktiskt redan färdig! Jag har till och med spelat lite på den – kanske inte världens mest prestandakrävande spel – men ändå! Bitarna jag har satt ihop fungerar i harmoni trots mina ovana nävars behandling och jag skriver med hjälp av den just precis nu. Coolt! Vem som helst kan göra vad som helst med pengar, tid och lite mod. Det jag saknar i teknisk händighet har jag kompenserat för med min medfödda försiktighet och med minutiös läsning av manualer och forumposter.

Här följer lite bilder av PC-bygget och sen några visa lärdomar jag kom fram till! Jag hoppas att det kan inspirera någon annan att våga sätta ihop en egen värstingdator alldeles själv. 🙂

Här är hela gänget komponenter som ska samsas i burken!
Här är hela gänget komponenter som ska samsas i burken! Lista finns i föregående inlägget ”Jag planerar dator”.
Moderkortet och chassifläktarna installerade.
Moderkortet och chassifläktarna installerade. RAM-minnena och processorn satte jag dit med moderkortet på bordet. En bit av kylelementen på moderkortet är borttaget här.
Allt utom kablar ditsatt.
Allt utom kablar ditsatt, så skillnaden från den förra bilden är hybridkylaren med fläktar som är kopplade till en pump på processorn, och grafikkortet. Osynligt: SSD som sitter under den ljusgrå plattan nedanför grafikkortet. Elaggregatet och min gamla hårddisk satte jag senare in längst ner, under den svarta kåpan längst ner i chassit.
Den stora ögonblicket!

Vidare till lärdomarna:

Tänk igenom hur du vill ha luftflödet genom datorn innan du börjar bygga. Rita så kommer du att känna dig självsäker sen! Pilar är underskattade! <3 Jag valde att skapa ett positivt lufttryck med mer insug än utblås, eftersom det ska göra att det blir mindre ansamling av damm inne i chassit (om detta tvista dock di lärde). Det höga trycket får luften att pressas ut genom alla små hål utan att drivas ut av en fläkt, och det gör att luften tar det mesta dammet med sig ut igen. Kom ihåg att elaggregatet också har en fläkt som du kan välja att rikta upp- eller nedåt. Den kommer förhoppningsvis mestadels vara avstängd, men när den väl kör kommer det att påverka flödet.

Installera sladdar innan du installerar en toppmonterad hybridkylare (hybrid som i vatten/luft – kylare, pump och fläktar). Om du inte ska använda den processorkylare som kommer med själva processorn, kolla vad den kommer att dölja innan du skruvar dit den. Jag valde att toppmontera kylaren och fläktarna till processorkylaren, eftersom de skulle sitta för nära kanten på grafikkortet om jag hade satt dem i fronten av chassit. De flesta av sladdarna som en toppmonterad hybridkylare döljer kommer från den själv, men en ATX-kabel (går mellan moderkortet och elaggregatet) för processorn brukar också behöva installeras högst upp på moderkortet, och den väntade jag till allra sist med att titta på. Å andra sidan tyckte jag att det var skönt att få de stora bitarna på plats först för att få ordentlig ordning i huvudet. Det är lättare att bestämma hur en ska dra sladdarna om en har alla komponenters placering visualiserad, så det gjorde mig egentligen inte så mycket att jag behövde lossa hybridkylaren igen.

SSD ska placeras i en M2-kontakt. Jag hade vid något tillfälle kollat att mitt SSD var kompatibelt med moderkortet, men sen hade jag glömt allt kring förkortningarna för det. Min moderkortsmanual tog inte upp ”SSD” i någon rubrik och det gick inte att visuellt hitta platsen för chippet eftersom det satt ett stort kylelement över det. Alltså förstod jag inte vad jag skulle göra förrän jag tittade på en youtube-video där någon pratade om ”M2”. Ett annat tips är att om du inte vet vad du ska använda för skruv för att pressa ner SSD chippet, kan du titta på de skruvar som sitter precis till vänster om det. Leta fram liknande skruvar ur lådan till ditt chassi eller moderkort. Det är två bitar, en ihålig distans och en skruv att sätta i den.

Du kan behöva köpa en förgreningssladd för att kunna koppla in alla fläktar till moderkortet. Hybridkylaren igen – om du ska installera en hybridkylare kan det bli klurigt att ta reda på exakt var du ska sätta sladdarna. För mitt datorbygge sa manualen för moderkortet emot manualen för hybridkylaren. Jag spenderade minst två dagar på att försöka förstå vilket jag skulle göra, frågade en expert jag känner, som gjorde sitt bästa men sen fick hänvisa till supportforumet. Jag har för tillfället kört på lösningen där jag följer hybridkylarens manual, vilket krävde att jag köpte en extra sladd för att kunna koppla in alla mina fyra fläktar. Moderkortet har egentligen en annan lösning för hybridkylare, så jag väntar på att få höra från Corsair om det i det här fallet egentligen är vad jag borde använda.

Glöm inte att sätta fast elaggregatet! 😀 Ja jag missade det helt enkelt eftersom det var en så enkel installation att jag struntade i att läsa manualen. Jag märkte att det blev svårt att sätta i strömkabeln från utsidan när elaggregatet kunde glida in i chassits djup!

Oroa dig inte så mycket! Om du är allmänt försiktig kommer du mest troligt inte att ha sönder något. Detta visste jag egentligen tidigare, men jag tycker att det är viktigt! Självklart ska du vara försiktig med statisk elektricitet och med var du sätter din väldigt metalliska skruvmejsel när du håller på med moderkortet, men komponenterna är faktiskt inte riktigt så sköra som en kan tro. Tillverkarna vet att fler och fler privatpersoner själva vill bygga sin egen PC, och blir bättre och bättre på att designa för intuitiv installation och för att komponenterna ska tåla att hanteras något omilt. Det finns moment i bygget som känns rätt vanskliga och som inte går att undvika. Beställer du en färdig dator och öppnar den kommer du ofta få syn på små repor kring skruvhål, små dammtussar som någon har råkat klämma fast under något, och då och då någon saknad skruv. Alla, inklusive de som jobbar med att montera datorer, gör misstag. Var inte rädd att prova, och bli inte ledsen om du råkar göra ett märke i lacken på något medan du skruvar och det är trångt. Det ingår i alla slags byggen. Tro mig, jag har varit med vid ett hundratal professionella motorinstallationer och sett att det alltid är ett visst mått av experimentering inblandat. Lite ”våld och vaselin” löser det mesta. 😛

Det var det! Spelet som jag har testat så långt heter Raft och jag har kört det online med två vänner. Det är en ofärdig beta, men det har varit mysigt hittills (om det nu kan kallas mysigt att bli biten av en haj och svälta stup i kvarten). Jag har inte haft några problem med lagg eller ful grafik.

Det skönaste med att byta dator kan vara den naturliga rensning av filer som en kommer till skott med att göra. Jag är inte färdig än, men snart har jag flyttat över de filer jag vill behålla så att jag kan formatera min gamla hårddisk och sen bara använda den för säkerhetskopiering och lagring av sånt jag sällan använder (det nya SSD:t ska användas till allt krävande, som till exempel spel). En härlig känsla efter mer än tio år av filstök!

Johanna

Föreställ er en trettioåring med chokladfläckar på ful-tischan, sittandes i en stor härlig soffa. På telefonen hon just släppt ifrån sig på bordet är imdb öppet på en dramafilm hon sett en pålitlig youtube-recensent prisa. I nävarna har hon sin snart urladdade Dualshock, som hon långsamt går genom en egyptisk grav med på skärmen. Ögonen lyser av högtidlig förundran och en gnutta klaustrofobi, och nördnacken är inställd på maximalt fokus.

Lämna ett svar